Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

  • Leírás
  • Elérhetőség

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Magyarország vezető fotográfiai intézménye, amely névadója, a világhírű magyar származású fotóriporter születésének 100. évfordulóján jött létre. Vezető kiállításán, 500 nm-en mutatja Robert Capa, a világhírű magyar származású háborús fotóriporter életműkiállítását.

Továbbá színvonalas, az új nemzetközi trendekre reflektáló kortárs és klasszikus kiállításaival a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönség érdeklődését és igényeit hivatott szolgálni. Az országos és európai hatókörű intézmény a jelenkor megközelítésében és eszközrendszerével népszerűsíti a fotográfia népszerű műfaját.

Tovább a magyar és nemzetközi fotográfus szakma sokrétű háttérintézményeként működik, és így a feladatkörébe tartozik a kiállítások bemutatásán túl szakmai rendezvények szervezése, rangos fotográfiai díjak és ösztöndíjak kezelése, a magyar és nemzetközi fotográfusok és fotográfiai műhelyek bemutatása, workshopok, konferenciák, műhelymunkák szervezése.

Mi, magyarok büszkén mondhatjuk, hogy a magyar fotótörténet nélkül egyszerűen nem írható meg az egyetemes fotótörténet XX. századi fejezete. Nem egy-egy magyar alkotó volt ebben az időszakban kiugróan tehetséges, hanem egyszerűen a magyarok voltak, akik meghatározták a képi látásmód alakulását. Kik voltak a legnagyobbak? Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Martin Munkácsi. Ami összeköti és sikeressé teszi a magyar fotográfusok munkáit az egy olyan lényeglátás, amely valamiféle sajátos empátiából indul ki, a résztvevő megfigyelésből. Ahogy Robert Capa mondta: Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.

A fotográfiai központ két jelentős gyűjteményt őriz a világhírű magyar fotográfusok munkáiból, amelyek az állandó kiállításokon láthatóak: a magyarországi Robert Capa-gyűjteményt és a szigetbecsei André Kertész-gyűjteményt. Ezen kívül további 500 négyzetméteren kéthavonta cserélődő magyar és nemzetközi kortárs kiállítások láthatók.

A fotográfiai központ tevékenységének helyszíne, a Nagymező utca 8. számú épület a magyar szecesszió egyik nagyon szép példája – belső terei, ólomüvegablakai, lépcsőháza lenyűgöző részletekkel mutatja meg magát az alapos szemlélőnek.

Az épület utcafrontján lévő galériában ingyenesen megtekinthető fotókiállítás és a minőségi Capa Kávézó várja a látogatókat.

1065 Budapest, Nagymező utca 8.

Telefon: +36 1 413 1310 (iroda), +36 30 736 07 29 (pénztár a nyitva tartás alatt)

E-mail: info@capacenter.hu

Nyitvatartás:
https://capacenter.hu/nyitvatartas/


Helyszín: Google Maps
Találatok szűrése
Időpont
Szűrés
Az Ön által megadott szűrési feltételek alapján nincs találat a keresésre.